What
Where
When

Bassekou Kouyate & Ngoni ba

Tickets for Bassekou Kouyate & Ngoni ba, 2012, Aarhus C

Malieren Bassekou Koyate har sat den vestafrikanske griotkultur på verdenskortet ved at nytænke ngoni'en, et firstrenget instrument, der i form minder om guitaren, og som er essentielt i griottraditionen. Oplev besnærende rytmer og eksotiske instrumenter, når Bassekou Koyate med gruppen Ngoni Ba gæster Musikhuset Aarhus under Aarhus Jazz Festival.      

En griot er en afrikansk pendant til den europæiske troubadour, det vil sige en fortæller, hvor formatet er messende eventyr på det lokale sprog - bambara - over en rytmebund af f.eks. guitar eller ngoni. At Bassekou er griot betyder med andre ord, at han er arvtager og viderebringer af en vestafrikansk kultur, der rækker tilbage til det 13. århundredes Bambara-imperium, og i hvis centrum den mundtlige og musikalske formidling, historiefortælling og musik, står. 

Bassekou Koyate
Bassekou blev født i 1966 i Garana, en landsby ved bredden af floden Niger i hjertet af det gamle Bambara-rige, og nedstammer fra en lang række grioter. Umiddelbart var det ikke lige til at se, at Bassekou ville følge i sine forfædres fodspor, han var mere optaget af fodbold og anden leg, men som 16årig fandt Bassekou tilbage til musikken, da han opdagede sine evner på ngoni'en. Og da hans far blev for syg til at turnere som griot, overtog Bassekou farens plads i familiens band.

En fornyer af ngoni'en
Omkring 1985 optrådte Bassekou sammen med Rail Band på Buffet de la Gare, en legendarisk hotelbar ved siden af togstationen Bamako, og her fik han pludselig en idé, der for altid ændrede ngoni'ens status som instrument. Indtil da var det kutyme, at ngoni-spillere sad bagerst på scenen med deres instrument, men Bassekou fik den indskydelse at sætte en skulderrem på ngoni'en, og midt under koncerten rejste han sig til alles overraskelse og fortsatte med at spille - stående. Nogen troede først, at Bassekou var blevet vanvittig, men der gik ikke lang tid, før andre grioter fulgte hans eksempel, og hurtigt voksede ngoni'ens popularitet, da det nu kunne konkurrere med sit mere moderne modstykke, guitaren.

Bassekou var dog ikke færdig med at nytænke ngoni'en som et moderne koncertinstrument, og i slutningen af firserne var han med til at danne Symmetric Orchestra. Bandets koncept var på det tidspunkt revolutionerende i Mali, fordi ngoni'en traditionelt ikke var blevet forbundet med store koncerter, men mest blev brugt til ceremonielle begivenheder i mindre målestok.
Alt det ændrede sig, da bandet i 1990 udgav albummet Shake the whole world. Pludselig kunne publikum opleve ngoni'en blive brugt som i en jazztrio, hvor sangen var suspenderet til fordel for en dialog instrumenterne imellem.     

Succes på flere kontinenter
Fast besluttet på at forstærke musikken og dens visuelle formidlingsform samlede Bassekou i 2005 Ngoni Ba, en syvmandsgruppe, der kombinerer energien fra et klassisk rockband med gospelmusikkens korstykker, og hvor ngoni'en konstant står i centrum, idet hele fire medlemmer af gruppen spiller på instrumentet. Samtidig eksperimenterede han med at sætte flere strenge på ngoni'en og var på den måde igen med til at flytte grænserne for instrumentets formåen.

Den konstante videreudvikling af griotkulturen og dens brug af instrumenter har med årene sat Bassekou Koyate på musikkens verdenskort. I 2007 vandt han BBC Radios World Music Award og blev samtidig kåret som "Best african artist of the year." Derudover har han samarbejdet med prominente navne som U2, Carlos Santana og Youssou N'Dour. Med andre ord er det en sand verdensstjerne, der gæster Musikhuset Aarhus under dette års jazzfestival.

Line up: 
Bassekou Koyate (lead ngoni & ngoni ba)
Amy Sacko (lead & backling voc.)
Fousseyni Koyate (ngoni ba)
Oumar Barou Koyate (ngoni)
Moussa Bah (ngoni bass)
Alou Caulibaly (calabash)
Moussa Sissoko (perc.)

Billetlugen formidler udelukkende salg af billetter mellem billetkøberen og den ansvarlige arrangør. Alle reklamationer vedrørende arrangementet skal rettes direkte til arrangøren.