Hvad
Hvor
Hvornår

Thermænius

Billetter til Thermænius, 2016 København N

Thermænius gjorde sig i slut-70’erne og start-80’erne bemærket med en original blanding af jazz og musikalske inspirationer fra den store verden. Kvartetten tæller fire prominente skikkelser på den danske musikscene, guitaristen Pierre Dørge, saxofonisten Morten Carlsen, tangentspilleren Irene Becker og trommeslageren H.C. Mogensen, der efter en pause på tredive år igen har fundet sammen under navnet Thermænius. I deres første epoke nåede gruppen at udgive to anmelderroste livealbums og spille koncerter på steder som Roskilde Festival, Jazzhus Montmartre og Midtfyns Musikfestival.

Thermænius havde en gennemgående postmodernistisk tilgang til brugen af de globale musikalske kilder. De anså det ikke som nødvendigt at reproducere de forskellige stilarter med hensyn til instrumentarium og lyd, men anvendte derimod de fremmede melodilinjer, skalaer og rytmer til at skabe deres eget personlige udtryk. Debutalbummet Thermænius Live fra 1979 var især inspireret af musik fra Tyrkiet og Balkan, mens elementer af afrikanske og asiatiske stilarter gjorde deres indtog i bandets lyd senere hen. I en seksstjernet anmeldelse af Thermænius Live i Ekstra Bladet hed det blandt andet “Ustandseligt bliver man bearbejdet med nye indtryk. Man løftes, man frastødes, man røres, man skræmmes, og man er aldrig den samme, når man igen vender tilbage til lyset udenfor.”

Udover deres respektive hovedinstrumenter, optrådte Thermænius på instrumenter som træxylofoner fra Vestafrika, ney-fløjte fra Mellemøsten og caxixi – flettede maracas – fra Sydamerika. Efter bandet gik i opløsning, fortsatte tre af medlemmerne som trioen Dørge Becker Carlsen, og de tre er endvidere grundstammen i det internationalt berømte New Jungle Orchestra. I efteråret 2013 gav Thermænius en enkeltstående comeback-koncert i Pakhuset i Nykøbing, og nu har man altså chancen for at opleve denne banebrydende kvartet på Global.

Billetlugen formidler udelukkende salg af billetter mellem billetkøberen og den ansvarlige arrangør. Alle reklamationer vedrørende arrangementet skal rettes direkte til arrangøren.