Hvad
Hvor
Hvornår

Roots Run Deep - A Tribute to Yusef Lateef

Billetter til Roots Run Deep - A Tribute to Yusef Lateef, 2014 København K

Mesteren Yusef Lateef, der gik bort i 2013, hyldes af dansk stjernehold kurateret af Kasper Tranberg.

Musiker, poet, mentor. Da Yusef Lateef gik bort i julen 2013 havde han sat sig et afgørende aftryk i kulturlivet, ikke mindst inden for jazz- og world-musikken. Han mestrede adskillige instrumenter, udviklede nye spilleteknikker og som musikalsk skikkelse favnede han en bred vifte af stilarter, fra swing og bop til fusion, free jazz og etniske musikformer.

Allerede i 1949 blev han opdaget af Dizzy Gillespie og optrådte med dennes orkester. Siden konverterede han til Islam, og fordybelsen i den mere spirituelle side af Islam gjorde ham også interesseret i at integrere østlige musikformer i jazzen. I dag anses han som en pioner inden for fusionen af jazz og østlig musik, ligesom det er blevet sagt om ham, at han spillede verdensmusik, før nogen havde opfundet begrebet. Pioneragtig var også hans udforskning af en bred vifte af etniske instrumenter, igen primært hentet fra Østen. Dette forhindrede ham dog ikke i samtidig at være vidt beundret for sit spil på saxofon, fløjte mm.

Lateef står for en strømning, hvor jazzens frisættende potentiale kombineres med en dyb, spirituel åre. Det spirituelle fokus har også til tider associeret ham med New Age-bevægelsen. Men selv nægtede han at lade sig indordne under en bestemt genre, men brugte betegnelsen “autophysiopsychic” om musikkens forsøg på at favne det fysiske, det mentale og det åndelige.

Det kan næppe undre, at en så vidtfavnende og visionær skikkelse har inspireret vidt og bredt, også blandt Danmarks søgende og progressive jazzmusikere. Blandt disse finder vi trompetist/cornetist Kasper Tranberg, som har samlet et stjernehold til en aften i Yusef Lateefs ånd. Sammen går de på opdagelse i musikkens åbne landskab, de udforsker tværkulturelle rødder og ser samtidig fremad. Aftenens midterdel udgøres af Copenhagen Creative Music Ensemble, der under Transbergs ledelse fortolker en række af Lateefs digteriske arbejder. Kresten Osgood og Anja Jacobsen driver musikken frem med hypnotisk percussion, og selvfølgelig er der også masser af blæs, fra Lars Greve og Tranberg selv.

Kraftfuld blæs er der også i aftenens øvrige indslag. Den fremragende saxofonist Jesper Zeuthen hører blandt Danmarks mest markante blæserstemmer og præsenterer denne aften en trio med Thommy Anderson (bas) og Thomas Præstegaard (trommer). Endelig vanker der Natjazz på Lille Scene med Kasper Tranberg Quartet med den ligeledes stærke saxofonist Niels Vincentz til at supplere Tranbergs horn. Gratis entré til Natjazz for folk med billet til aftenens koncert.

Jazzhouse ser frem til at skyde årets Copenhagen Jazz Festival i gang med en stærk aften, hvor vilde blæsere, poesi og sære syner farver natten, mens en sand mester svæver over vandene.

Line-up

Jesper Zeuthen Sådan Cirka

Jesper Zeuthen – altsax
Thommy Andersson – bas
Thomas Præstegaard - trommer

Copenhagen Creative Music Ensemble : Textures on Writings by Yusef Lateef
- directed by Kasper Tranberg

Kasper Tranberg – cornet,trompet, flugelhorn
Lars Greve – saxofon, klarinet
Ben Besiakov – piano
Søren Kjærgaard – keyboards, elektronik
Lars Bech Piilgaard – guitar
Adam Melbye - bas
Kresten Osgood – trommer, percussion
Anja jacobsen – trommer, percussion, vokal

Kasper Tranberg Quartet

Kasper Tranberg – cornet, trompet
Niels Vincentz – tenor- og sopransaxofon
Nils Bosse Davidsen –bas
Frands Rifbjerg - trommer

 

Billetlugen formidler udelukkende salg af billetter mellem billetkøberen og den ansvarlige arrangør. Alle reklamationer vedrørende arrangementet skal rettes direkte til arrangøren.