Hvad
Hvor
Hvornår

Nate Wooley / Ken Vandermark Duo (US)

Billetter til Nate Wooley / Ken Vandermark Duo (US), 2016 København K

Formidabelt clash mellem Chicago-saxofonist Ken Vandermark og New Yorker-trompetist Nate Wooley. To af den eksperimenterende jazz' fremmeste amerikanske eksponenter.

Nate Wooley (trompet) Ken Vandermark (saxofon)

Der er lagt op til et særdeles spændende blæser-møde, når to af den moderne amerikanske jazz' dybt originale stemmer mødes i intens duo. En duo, der samtidig bygger bro mellem to af USAs mest progressive jazz-byer, New York og Chicago.

Chicago-saxofonisten Ken Vandermark vil være en kendt musiker for flere Jazzhouse-gængere, ikke mindst, hvis man deltog i den Paal Nilssen-Love kuraterede Actionjazz-festival, hvor vi fik Vandermarks horn at høre i flere omgange, bl.a. til afslutningskoncerten med DKV Trio, som af Anmelderen.dk blev fremhævet som en af årets bedste. I anmeldelsen hed det: "De tre spillede simpelthen hinanden op til det bedste, men det var Vandermarks pragtpræstationer – han nåede også at vise sit talent på sopransaxofon i en løsrevet solo med trommerne og bassen halsende efter – der står klarest tilbage i hukommelsen"

Vandermark er en ekstremt aktiv musiker, bandleder og komponist, der primært kendes for sine aktiviteter inden for den frie jazz, men som også har spredt sig over alt fra støjrock, punk og funk. Han spiller jævnligt med navne som Hamid Drake, Mats Gustafsson, Mikolaj Trzaska og Peter Brötzmann, men har også krydset klinger med bl.a. støjkunsteren Lasse Marhaug, The Ex' eksperimenterende punk og mange andre. Med andre ord en åben og udforskende musiker med fødderne solidt plantet i jazzhistorien, som det mærkes i bl.a. hans eget orkester The Vandermark 5, men også en vilje og evne til hele tiden at udfordre sig selv.

Trods enkelte koncerter i Danmark - bl.a. optrådte han i 2013 med sin egen kvintet i Jazzhouse - er Nate Wooley endnu et forholdsvist ubeskrevet blad herhjemme. Til gengæld går snakken ivrigt om hans fantastiske spil i udlandet. Han har været i spil som en af årets jazzmusikere på flere kritikerlister, og Dave Douglas har sagt: “Nate Wooley is one of the most interesting and unusual trumpet players living today, and that is without hyperbole”.

Wooley er opvokset i Oregon, men har for længst markeret sig som en af New Yorks centrale jazzmusikere, der har samarbejdet med John Zorn, Anthony Braxton, Peter Evans og mange flere. Han er især kendt for sit arbejde med at udforske og udvide trompetens muligheder gennem forskellige manipulationer og "extended techniques". Han formår således det ene øjeblik at få trompeten til at synge som en menneskelig stemme, for i det næste at få den til at grænse op mod elektronisk dronemusik.

Der er således tale om en central skikkelse inden for den nyere amerikanske avantgarde-jazz. Han er først og fremmest en uomgængelig musiker, men han har ligeledes spillet en stor rolle for ny musik gennem sin rolle som kurator og formidler - bl.a. driver han det eksperimenterende label Pleasure Of The Text og er redaktør på net-magasinet Soundamerican.org.

Der er lagt op til et særdeles spændende møde mellem to begavede musikere, der er aktuelle med den fælles plade "All Directions Home", der følger op på 2014s stærkt roste "East by Northwest", som bl.a. modtog hele 5 stjerner på Freejazzblog.org.

Billetlugen formidler udelukkende salg af billetter mellem billetkøberen og den ansvarlige arrangør. Alle reklamationer vedrørende arrangementet skal rettes direkte til arrangøren.