Hvad
Hvor
Hvornår
15. april

Master Musicians of Jajouka led by Bachir Attar (MAR)

Global Copenhagen / København N
 
Hvornår
Lør., 15. april 2017, 21:00
- Master Musicians of Jajouka led by Bachir Attar (MAR)
Prisniveau
200.00 DKK
ekskl. kortgebyr og levering
 

Billetter til Master Musicians of Jajouka led by Bachir Attar (MAR), 2017 København N

Glæd dig til en besættende oplevelse, når de sagnsomspundne Master Musicians of Jajouka vender tilbage til Global med deres sufimuslimske trancemusik
 

Master Musicians of Jajouka er spundet ind i myter. I 1951 rejste forfatteren Paul Bowles sammen med den canadiske maler Brion Gysin til den sufimuslimske festival i Sidi Kacem, to timers kørsel fra fra Tangier. Her fik de benene slået væk under sig af det besættende ensemble Master Musicians of Jajouka. Efterfølgende inviterede de unge kunstnere bandet til Tangier, hvor de regelmæssigt spillede i den restaurant Bowles og Gysin bestyrede. Det var her William Burroughs hørte det mytiske band første gang. Han forblev en livslang fan og har berømt kaldt Master Musicians of Jajouka for »a 4,000 year-old rock’n’roll band.«

Men det var imidlertid Rolling Stones’ Brian Jones, der gjorde mestermusikerne berømte. I slutningen af 1960erne tog han til den lille by Jajouka i den sydlige del af Rifbjergene og optog pladen ”Brian Jones presents the Pipes of Pan at Joujouka”. Jones selv nåede ikke at opleve gruppens berømmelse – han døde kun en måned efter han vendte hjem fra Marokko – men mestermusikernes lyd spredte sig som en steppebrand efter udgivelsen.

Deres lyd har inspireret alverdens musikere og navne som Ornette Coleman og Mick Jagger tog til den lille by for at opleve det mytiske band.

Men historien om Master Musicians of Jajouka går meget længere tilbage end Paul Bowles eller William Burroughs. Gruppen har måske ikke eksisteret i 4.000 år, som Burroughs påstod, men faktisk har bandet eksisteret i mange århundreder, ja hvis ikke årtusinder. El Hadj Abdesalam el Attar, som er far til Bachir Attar, der leder gruppen i dag, har fortalt, at nogle af kompositionerne har eksisteret i mere end 1.000 år. Og eftersom hvervet som musiker går i arv fra far til søn, er det ikke helt ved siden af, når de bliver kaldt for verdens ældste band.

Master Musicians’ sufimuslimske trancemusik, som har bjergtaget musikelskere og musikere i generationer, er bygget op omkring de to fløjter, »rhaita« og »lira«, hvis distinkte og gennemtrængende lyde skaber repetitive mønstre. Fløjterne går i en telepatisk dialog med forskellige trommer og skaber hypnotiserende og overjordiske lydbilleder.

Musikken er opstået fra et ritual til ære for det mytiske væsen Boujeloud, der ifølge legenden én gang om året kom ud af sin hule for at bringe frugtbarhed til Jajouka. Et ritual der stadig opføres i dag og som danner bund for Master Musicians of Jajoukas fantastiske og mytiske koncerter.

 

Global Copenhagen

Nørre Allé 7
2200
København N
 
Hvornår
Lør., 15. april 2017, 21:00
- Master Musicians of Jajouka led by Bachir Attar (MAR)
Prisniveau
200.00 DKK
ekskl. kortgebyr og levering
 
Billetlugen formidler udelukkende salg af billetter mellem billetkøberen og den ansvarlige arrangør. Alle reklamationer vedrørende arrangementet skal rettes direkte til arrangøren.