Hvad
Hvor
Hvornår

Globe Unity Orchestra (DE) + Improbar

Billetter til Globe Unity Orchestra (DE) + Improbar, 2016 København K

Enestående stororkester for europæisk free jazz markerer deres 50 års jubilæum med koncert i Jazzhouse under Vinterjazz 2016. Efter koncerten bydes der på improbar på Lille Scene kurateret af Lotte Anker. Præsenteres af Copenhagen Jazz Festival og Jazzhouse i samarbejde med Goethe Institut Dänemark.

Der venter en helt særlig oplevelse, når det europæiske stororkester Globe Unity Orchestra rammer Vinterjazz med en koncert, der markerer 50 års visionært arbejde for free jazz og avantgarde i storformat.

Orkestret blev grundlagt til Berliner Jazztage i 1966 af en af tysklands vigtigste jazzpianister, Alexander von Schlippenbach, og blev hurtigt et flagskib for den europæiske variant af den gryende free jazz. Som en trans-europæisk pendant til institutioner som bl.a. amerikanske AACM blev Globe Unity Orchestra et kraftcentrum i udviklingen af et nyt europæisk jazzsprog, og samtidig var der tale om et orkester, der formåede at samle nogle af scenens væsentligste aktører i en enestående kollektiv bevidsthed.

Fra starten talte ensemblet navne som Peter Brötzmann, Sven-Åke Johansson og den senere Can-trommeslager Jaki Liebezeit samt selvfølgelig Schlippenbach selv. Gennem årene har et væld af store europæiske musikere bevæget sig ind og ud af orkestret - bl.a. polske Tomasz Stanko, tyske Paul Lovens og englænderne Evan Parker og Paul Rutherford m.fl. Globe Unity Orchestra spillede også en stor rolle i forhold til at bygge bro mellem den europæiske og den amerikanske fri jazz, idet de inviterede amerikanske musikere som Steve Lacy og Anthony Braxton med.

Mange af de europæiske free jazz-musikere kom fra den klassiske musik, og Schlippenbach selv har da også været kendt for at inddrage elementer af det 20. århundredes kompositionsmusik i sit spil. Det kom til at præge Globe Unity Orchestra, som blandede elementer af fri improvisation og regulær partiturmusik. Deres arbejde vakte hurtigt opsigt, men de ofte radikale visioner førte også til skandaler i de koncertsale, hvor de spillede.

Op gennem 70erne udsendte Globe Unity Orchestra en lang række plader. Herefter blev aktiviteterne mere sparsomme for i 1987 at ebbe helt ud. Siden er Globe Unity Orchestra dog genopstået ved få lejligheder, typisk omkring diverse jubilæumskoncerter. Og det er altså også tilfældet til Vinterjazz, hvor man i anledning af 50 års jubilæet kan opleve en meget sjælden dansk koncert med den legendariske gruppe.

Bag klaveret sidder selvsagt Alexander von Schlippenbach, der har været med fra starten som den gennemgående orkesterleder. Han har samlet et stærkt hold, hvor flere har været med i Globe Unity Orchestra fra de tidlige år. Det gælder bl.a. Gerd Dudek (saxofon mm.), Johannes Bauer (trombone) samt Tomasz Stanko (trompet), der i øvrigt også kan opleves i Jazzhouse til Vinterjazz med The Tomasz Stanko Experience d. 17. februar.

Orkestret tæller i sin aktuelle form også hele to trommeslagere, nemlig engelske Paul Lytton (Evan Parker, White Noise m.fl.) og tyske Paul Lovens. Sidstnævnte har været en central del af Globe Unity Orchestra gennem mange år og har i det hele taget optrådt med Schlippenbach i mange forskellige konstellationer. F.eks. gæstede han Jazzhouse i 2015, hvor han spillede med Schlippenbach i duoformat - en koncert, der ifølge Anmelderen.dk flere steder opnåede "en kosmisk intensitet". Det kan man givetvis også forvente sig, når Lovens og Schlippenbach optræder med det store orkesterformat og en samling af Europas bedste improvisationsmusikere. En enestående mulighed, som man ikke bør gå glip af!

Improbar m. Lotte Anker

Efter koncerten med Globe Unity Orchestra er der lagt op til flere intense improvisationer på Lille Scene, når en af Danmarks væsentligste free jazz-musikere, saxofonist Lotte Anker, leder en improbar. Anker har gennem årene spillet med flere musikere fra Globe Unity Orchestra, så der er god chance for, at vi kan opleve dem i frie improvisatoriske udfoldelser, ligesom Anker vil invitere andre musikere med - heriblandt den amerikanske cellist Fred Lonberg-Holm.

Line-up

Henrik Walsdorff - altsaxofon
Gerd Dudek - tenorsaxofon, fløjte, klarinet
Daniele D’Agaro - tenorsaxofon, klarinet
Manfred Schoof - trompet
Tomasz Stanko - trompet
Jean-Luc Cappozzo - trompet
Johannes Bauer - trombone
Christof Thewes - trombone
Alexander von Schlippenbach - piano
Paul Lovens - trommer
Paul Lytton - trommer

Denne koncert er en del af den landsdækkende musikfestival Vinterjazz, som har eksisteret siden 2001 og foregår hvert år i februar. Vinterjazz 2016 finder sted 5.-28. februar på 100 spillesteder i hele landet. Læs mere på www.jazz.dk.

Koncerten er præsenteret af Copenhagen Jazz Festival, Jazzhouse og Goethe Institut Dänemark.

Billetlugen formidler udelukkende salg af billetter mellem billetkøberen og den ansvarlige arrangør. Alle reklamationer vedrørende arrangementet skal rettes direkte til arrangøren.